Makaron w gęstym, pikantno słodkim sosie pomidorowo śmietankowym.

  1. Dwa małe słoiczki koncentratu pomidorowego.
  2. Opakowanie 200 ml śmietanki 36%
  3. Papryczka chilli
  4. 3 ząbki czosnku.
  5. Ser Mozarella do posypania.
  6. 1 średnia cebula czerwona. (ale może też być każda inna)
  7. Papryka wędzona (przyprawa)
  8. Makaron (na 3 porcje użyłem 150g)
  9. Olej do podsmażenia całości.
  10. Masła ok. 20g

Papryczkę, czosnek, cebulę kroisz drobno i wrzucasz na patelnię. Potem dodajesz i podsmażasz chwilę koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. W między czasie na miękko gotujesz makaron. Ja użyłem rurki. Potem na patelnię wlewasz śmietankę i mieszasz aż powstanie jednolita masa. Potem dodajesz masło i paprykę wędzoną i znowu mieszasz aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodajesz odcedzony makaron i posypujesz dużą ilością mozzarelli i jesz.

Od czasu do czasu warto zrobić sobie to smaczne danie, ale miejcie na uwadze, że jest bardzo tłuste, dlatego zalecam małe porcje. W mojej prywatnej skali dałbym półkę poniżej dań, które są wybitne. Smak mocno kojarzy się z konfiturą cebulowo pomidorową, ale dla mnie to zaleta. Poniżej wrzucam link do filmu na YT z przepisem, którym mocno się inspirowałem.

Podobne wpisy