Makaron w gęstym, pikantno słodkim sosie pomidorowo śmietankowym.
- Dwa małe słoiczki koncentratu pomidorowego.
- Opakowanie 200 ml śmietanki 36%
- Papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku.
- Ser Mozarella do posypania.
- 1 średnia cebula czerwona. (ale może też być każda inna)
- Papryka wędzona (przyprawa)
- Makaron (na 3 porcje użyłem 150g)
- Olej do podsmażenia całości.
- Masła ok. 20g
Papryczkę, czosnek, cebulę kroisz drobno i wrzucasz na patelnię. Potem dodajesz i podsmażasz chwilę koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. W między czasie na miękko gotujesz makaron. Ja użyłem rurki. Potem na patelnię wlewasz śmietankę i mieszasz aż powstanie jednolita masa. Potem dodajesz masło i paprykę wędzoną i znowu mieszasz aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodajesz odcedzony makaron i posypujesz dużą ilością mozzarelli i jesz.
Od czasu do czasu warto zrobić sobie to smaczne danie, ale miejcie na uwadze, że jest bardzo tłuste, dlatego zalecam małe porcje. W mojej prywatnej skali dałbym półkę poniżej dań, które są wybitne. Smak mocno kojarzy się z konfiturą cebulowo pomidorową, ale dla mnie to zaleta. Poniżej wrzucam link do filmu na YT z przepisem, którym mocno się inspirowałem.